ISTORIC
Ansamblul Artistic Profesionist „Baladele Deltei” a fost înfiinţat în anul 1997, propunându-și și reușind să fie mereu prezent în viaţa comunității.
Ansamblul Artistic ”Baladele Deltei” este instituție de cultură cu personalitate juridică, funcționând sub autoritatea Consiliului Local Tulcea. Această instituție a fost înființată ca secție în anul 1996 ( Hotărârea C.J.T. nr. 39/1996) sub denumirea de Centrul Artistic Județean , cu secțiile :
– ansamblu folcloric
– teatru – estradă
– orchestră de cameră
Funcționând sub această denumire până la 31 decembrie 2002, dată la care Consiliul Județean prin Hotărârea nr. 104 / 2002 înființează Centrul Cultural Județean ”Ludovig Paceag” prin comasarea Centrului Artistic Județean , a Școlii de Arte și a Centrului Județean de Conservare și Valorificare a Tradiției și creației Populare.
În anul 1999 s-a înființat pentru prima dată la tulcea Teatru profesionist , Teatrul ”Urmuz” , care a funcționat până în 2001 cu un nucleu de 8 actori și un regizor, toți fiind absolvenți ai instituțiilor de învățământ superior. Am reușit organizarea unei stagiuni de spectacole, montând două producții de stagiune.
Dacă în 2001 (septembrie) a încetat activitatea teatrului de repertoriu, datorită faptului că nu am avut posibilitatea financiară de a achiziționa apartamente sau garsoniere pentru cazarea actorilor din septembrie s-a trecut la organizarea teatrului pe proiecte ce a funcționat până în anul 2003 ( decembrie) , când Consiliul Județean Tulcea a hotărât reorganizarea celor trei instituții ( Ansamblul folcloric ”Baladele Deltei” , Centru de Creație și Școala Populară de Artă ) , fiecare cu personalitatea sa juridică, teatrul pe proiecte încetându-și activitatea.
În organizarea teatrului pe proiecte ( 2003) , Teatrul ”Urmuz” a rămas ca secție în cadrul Centrului Cultural Județean ”Ludovic Paceag”.
Ca urmare a aplicării prevederilor Legii nr. 292 / 2003 privind organizarea și funcționarea așezămintelor culturale se înființează Ansamblul Artistic ”Baladele Deltei” Tulcea cu personalitate juridică prin desprinderea din Centrul Cultural Județean ”Ludovic Paceag” conform Hotărârii nr. 118 / 2003 a Consiliului Județean.
Ansamblul Artistic ”Baladele Deltei” a avut ca structură organizatorică :
–Ansamblul folcloric profesionist
-Instruire ansamblul folcloric ”Dorulețul” ( ansamblul de copii și tineret)
-Compartimente funcționale
Indiferent sub ce denumire a funcționat Ansamblul Artistic ”Baladele Deltei” începând din anul 1997 a fost mereu prezent în viața spirituală a județului Tulcea șo nu numai , a organizat și participat la spectacole în țară și în străinătate , unde a obținut premii și distincții , precum și aprecierea unanimă a jiuriului și publicului spectator.
Au fost susținute anual peste 145 de spectacole.
Repertoriul muzical –coregrafic al ansamblului a fost schimbat în totalitate montând lucrări de mare valoare artistică , ceea ce a făcut ca ansamblul să se numere printre cele mai valoroase din țară.
Au fost inițiate spectacole lecție de folclor organizate pentru copii și elevi.
Cu ansamblu folcloric ”Dorulețul”, de asemenea , au fost realizate o serie de spectacole , atât în Tulcea cât și în țară , spectacole lecție de folclor cu copii pentru copii, participări la diferite festivaluri în țară și în străinătate.
În anul 2010 Ansamblul Artistic ”Baladele Deltei” trece de sub tutela Consiliului Județean Tulcea sub tutela aparatului de specialitate al Primarului Municipiului Tulcea.
Începând cu data de 01 aprilie 2017 , personalul din cadrul aparatului de specialitate al Primarului municipiului Tulcea ce își desfășoară activitatea la Ansamblul Artistic ”Baladele Deltei ” trece în cadrul noii instituții cu personalitate juridică Ansamblul Artistic Profesionist ”Baladele Deltei” prin Hotărârea HCL 60.
Ansamblul tulcean a oferit spectacole de mare calitate artistică atât în ţară cât şi în străinătate, în țări precum Turcia, Franţa, Serbia, Ucraina, Macedonia, Bulgaria, Olanda, R. Moldova, Ungaria, Germania, Austria, etc.,una din cele mai reuşite realizări fiind cea din 2003 când, la Dijon, în Franţa, a obţinut premiul Colierul de argint, în competiţie cu alte 30 de ţări din întreaga lume!
A obţinut în anul 2006 la Festivalul de Comedie Românească „FESTCOM”, organizat la Bucureşti de Teatrul de Comedie, Premiul de popularitate cu spectacolul „Tinereţe fără bătrâneţe” după Petre Ispirescu. La acest festival au participat 16 teatre din România, iar în acelaşi an la Festivalul Internaţional de teatru „Guliver” de la Galaţi – acelaşi premiu. În acest spectacol au jucat alături de artiştii ansamblului „Baladele Deltei”, actorii Emil Hossu, Virginia Mirea, Silviu Biriş, Vlad Ivanov, Ileana Olteanu, Monica Davidescu, regia aparținând lui Dan Tudor, iar coregrafia lui Ştefan Coman.
Ansamblul a avut numeroase apariţii pe diverse posturi de televiziune: TVR 1, TVR 2, TVR Cultural, Antena 1, Acasă, EtnoTv, Romantica, Naţional şi Favorit.
De asemenea, a colaborat cu mari artişti ai cântecului popular românesc, precum şi cu cunoscuţi maeştri coregrafi.
Repertoriul specific dobrogean este interpretat cu măiestrie, după cum ne-au încredințat în repetate rânduri juriile, prietenii și contracandidații, acelaşi nivel artistic încercând să-l atingem și în interpretarea pieselor aparținând zonelor Moldovei, Olteniei, Munteniei, Ardealului, Banatului şi Oaşului, dar și minorităților naționale – rusești, bulgărești, tigănești, aromâne, grecești.
Unicate: Jocul caprei de la Berzunţi–Bacău – un obicei rar întâlnit şi de aceea foarte atractiv pentru orice fel de public, Târgul de Sf. Gheorghe de la Niculițel, Tabloul muzical-coregrafic „Pescarii” .
Ansamblul are în repertoriu peste 250 de jocuri populare şi montări coregrafice de excepţie și susţine peste 150 de spectacole anual, în săli de spectacole din municipiul și județul Tulcea, în Delta Dunării, în complexe turistice și pe nave de croazieră, în țară și peste hotare.
De asemenea, Ansamblul Artistic Profesionist „Baladele Deltei”participă la proiecte şi schimburi culturale interjudeţene, naţionale şi internaţionale .
Este principalul organizator al mai multor festivaluri judeţene, naţionale şi internaţionale, astfel:
-Festivalul Internaţional al Păstoritului – anual în luna mai, în Municipiul Tulcea şi localitatea Sarighiol de Deal;
-Festivalul Judeţean de Folclor pentru Copii (clasele I-XII ) Tulcea –anual, în lunile aprilie –mai;
-Festivalul Judeţean de Folclor pentru Copii (din grădiniţe) Tulcea –anual, în luna mai;
-Festivalul Naţional al Soliştilor Vocali de Muzică Populară „Natalia Șerbănescu” (copii cu vârste cuprinse între 9-40 ani), Tulcea, anual în luna iunie;
-Festivalul Internaţional de Folclor pentru Copii „Peştişorul de Aur” Tulcea, anual între 7-12 august
-Festivalul Judeţean de Colinde şi Obiceiuri Populare –Tulcea, anual, luna decembrie;
-Ziua Unirii – anual , 24 Ianuarie
-Ziua Dobrogei – anual, 14 Noiembrie
-Ziua Națională – anual , 1 decembrie
Ansamblul Artistic Profesionist „Baladele Deltei” are în componenţă 24 dansatori, 16 instrumentişti şi 4 solişti vocali: .
Solişti vocali : * Georgeta Nichifor * Costel Atanasof * Petruța Ecaterina Buță * Laura Ileana Feraru
Colaboreaza cu soliști vocali : Georgiana Pandele, Laura Mocăniță și alți imterpreți de muzică populară;
Coregrafia :
- Maestru coregraf artist emerit- Theodor Vasilescu
- Maestru coregraf – Marin Barbu – Centrul Naţional Bucureşti
- Maestru coregraf – Ştefan Coman
Conducerea muzicală –Aurelian Croitoru
DANSATORI ȘI ORCHESTRĂ
Ansamblul Artistic ”Baladele Deltei ” are in componența :
- Dansatori
- Instrumentiști
- Soliști vocali
Solisti Vocali
Solişti vocali : Laura Mariana Mocăniță, Laura Ileana Feraru, Georgeta Nichifor și Costel Atanasof.
DECLARATIILE DE AVERE SI DE INTERESE ALE PERSOANELOR PREVAZUTE DE LG.176/2010
2021
- Coman Stefan – Declaratie de avere si de interese
- Laura Petrea – Declaratie de avere si de interese
- Postaru Aurelia – Declaratie de avere si de interese
- Arhire Constantin Daniel – Declaratie de avere si de interese
2020
- Coman Stefan – Declaratie de avere si de interese
- Laura Petrea – Declaratie de avere si de interese
- Postaru Aurelia – Declaratie de avere si de interese
- Arhire Constantin Daniel – Declaratie de avere si de interese
2019
- Coman Stefan – Declaratie de avere si de interese
- Laura Petrea – Declaratie de avere si de interese
- Postaru Aurelia – Declaratie de avere si de interese
- Arhire Constantin Daniel – Declaratie de avere si de interese
2018
- Coman Stefan – Declaratie de avere / Declaratie de interese
- Laura Petrea – Declaratie de avere / Declaratie de interese
- Postaru Aurelia – Declaratie de avere / Declaratie de interese
2017
- Coman Stefan – Declaratie de avere / Declaratie de interese
- Laura Petrea – Declaratie de avere / Declaratie de interese
- Postaru Aurelia – Declaratie de avere / Declaratie de interese