DIN SUFLET DE ROMÂN! – spectacol dedicat Marii Uniri

Primăria Municipiului  Tulcea, Consiliul Județean Tulcea  și  Ansamblul

Artistic Profesionist „Baladele Deltei” organizează miercuri, 1 decembrie  2021, începând  cu ora 10:30, în Piața Civică din municipiu  spectacolul folcloric „Din suflet de român!”,  dedicat Zilei Naționale a României.

Organizatorii au pregătit publicului tulcean un vast  program  artistic la   care  vor lua parte nume sonore ale cântecului  și jocului tradițional românesc.

Invitați: Nicolae Voiculeț și „Orchestra România”, Alexandru Pugna (Ardeal), Andreea Chisăliță (Moldova), Ileana Lăceanu (Oltenia), Ansamblul Folcloric „Băbăianca” (Babadag) și Ansamblul Folcloric „Dorulețul” (Tulcea).

 

Ansamblul  Artistic Profesionist „Baladele Deltei” va susține un moment artistic

cu o mare încărcătură patriotică.

Vor evolua soliștii vocali ai ansamblului, Georgeta Nichifor, Laura Feraru, și Laura Mocănița și Costel Atanasof.

Conducerea  muzicală este semnată de prof. Aurelian Croitoru, iar coregrafia și regia artistică de maestrul coregraf, Ștefan Coman.

 

„1 Decembrie 1918 este o pagină sublimă a istoriei noastre, pe care românii trebuie să o sărbătorească așa cum se cuvine, cu dragoste de țară, de limbă și de neam. Prin acest spectacol vom încerca să trezim în sufletul celor prezenți emoția și bucuria Marii Uniri”, a precizat Ștefan Coman, managerul Ansamblului  Artistic Profesionist „Baladele Deltei” al Primăriei Tulcea.

 

Marea Unire din 1918 a fost procesul istoric în urma căruia toate provinciile istorice locuite de români s-au unit în anul 1918 în cuprinsul aceluiași stat național, România.

Etape preliminare au fost Unirea din 1859 a Țării Moldovei cu Țara Românească și dobândirea independentei în urma Războiului din 1877-1878, pe fondul renașterii naționale a românilor pe parcursul secolului al XIX-lea. Unirea Basarabiei, a Bucovinei și, în cele din urmă, a Transilvaniei și a Banatului cu Regatul României a dus la constituirea României Mari.

Marea Unire a tuturor românilor a fost împlinită în miezul zilei de 1 decembrie 1918, când cele 1.228 de semnături s-au așternut pe Rezoluția Adunării Naționale de la Alba Iulia.

Prin Legea nr. 10 din 31 iulie 1990, data de 1 decembrie a fost adoptată ca Zi Națională și sărbătoare publică în România.

Dat fiind contextul pandemic, în cadrul evenimentului se vor respecta măsurile de siguranță impuse de normele în vigoare, iar accesul publicului în perimetrul marcat se va face pe baza Certificatului verde COVID 19.