162 de ani de la UNIREA PRINCIPATELOR ROMÂNE

Primul concurs organizat anul acesta a fost dedicat elevilor tulceni (clasele I – XII), care au fost invitați să încarce pe pagina de Facebook a ansamblului o scurtă istorie (1 pagină format A4) despre semnificația zilei de 24 ianuarie 1859, însoțită de o fotografie de la spectacolele organizate anii trecuți de Ansamblul Artistic Profesionist „Baladele Deltei”.

Concursul a fost câștigat de Maria-Oxana Ștrail, elevă în clasa a VIII-a B la Școala Gimnazială „Constantin Găvenea” Tulcea, cu textul pe care îl publicăm – integral – în cele ce urmează.

162 de ani de la UNIREA PRINCIPATELOR ROMÂNE

Părinții ne-au povestit despre momentele de criză și despre conflictele istorice care au avut loc în țara noastră. UNIREA PRINCIPATELOR ROMÂNE a avut loc la jumătatea secolului al XIX-lea, sub titulatura de Principatele Unite ale Moldovei și Țării Românești. Unirea celor două principate a început practic în anul 1848, atunci când s-a realizat uniunea vamală între Moldova și Țara Românească, în timpul domniilor lui Mihail Sturdza, respectiv Gheorghe Bibescu. A urmat apoi Războiului Crimeii (1853 – 1856), în urma căruia Franța, Anglia și Imperiul Otoman au ieșit victorioase în fața Imperiului Rus. În anul 1858, Marile Puteri s-au reunit în cadrul Conferinței

de la Paris, finalizată cu o Convenție, încheiată la 7/19 august, care s-a referit și la problematica românească. Procesul unirii, bazat pe puternica apropiere culturală și economică între cele două țări, a cunoscut o etapă decisivă, care s-a dovedit a fi ireversibilă. Adunarea electivă, formată din 48 de deputați, l-a ales pe Alexandru Ioan Cuza ca domnitor al ambelor principate, la 5 ianuarie 1859 în Moldova. În Țara Românească, unde alegerile urmau să se țină pe 24 ianuarie, locțiitorii domnești erau antiunioniști, iar Adunarea electivă era dominată de conservatori, astfel că bucureștenii au fost mobilizați pentru a susține candidatura lui Cuza. În ședința din 24 ianuarie 1859, deputatul Vasile Boerescu a propus candidatura lui Alexandru Ioan Cuza, care a fost votat în unanimitate, stârnind mânia Porții Otomane și a Austriei, care au considerat alegerea drept o încălcare a Convenției de la Paris, însă în textul actului nu se prevedea ca domnii aleși în cele două Principate să fie persoane distincte. Astfel, Cuza a devenit domnitor al celor două principate, iar unirea lor a fost recunoscută de către marile puteri pe parcursul domniei sale. În 1862, cu ajutorul unioniștilor din cele două țări, Cuza a unificat Parlamentul și Guvernul, realizând unirea politică.

După înlăturarea sa de la putere, în 1866, unirea a fost consolidată de succesorul său, principele Carol de Hohenzollern–Sigmaringen, iar constituția adoptată la 1 iulie, în același an, consfințește denumirea oficială, România. La 1 decembrie 1918 s-a înfăptuit Marea Unire a Transilvaniei cu România. Știm că această zi este un prilej de sărbătoare națională, deoarece, în ziua de 24 ianuarie, în fiecare an, se desfășoară parade militare în aer liber, făcând spectacol spre încântarea privitorilor. Din moși-strămoși, această tradiție a fost păstrată cu sfințenie de către românii de pretutindeni. Toți cei care participă la sărbătoare se prind în hora mare, fericiți și demni că sunt români!

*       *       *

Ansamblul Artistic Profesionist „Baladele Deltei”, instituție publică aflată în subordinea Primăriei Municipiului Tulcea, a organizat pe 1 februarie la sediul din str. Mircea Vodă festivitatea de premiere a câștigătorilor Concursului „Istoria zilei de 24 ianuarie 1859”.

Primăria Municipiului Tulcea a fost reprezentată de viceprimarul municipiului, Dragoș  Simion, care a înmânat diplomele câștigătorilor și de  consilierul  pe probleme culturale Ștefan Caraman. În cuvântul său,  managerul Ansamblului Artistic Profesionist „Baladele Deltei”, Ștefan Coman, a mulțumit tuturor participanților pentru implicare și Primăriei Municipiului Tulcea pentru susținerea arătată de fiecare dată.

Iată toți câștigătorii:

Premiul I

Ștrail Maria –Oxana

Școala Gimnazială „Constantin Găvenea”, clasa a VIII-a

Premiul al II-lea

Olteanu Bogdan Ionuț

Școala Gimnazială „Nichifor Ludovig” Niculițel, clasa a V-a

Olteanu Cristina

Liceul Teoretic „Grigore Moisil”, clasa a X-a

Premiul al III-lea

Teodoru Ana-Maria

Liceul Teoretic „Grigore Moisil”, clasa a VIII-a

Comănici Andreea

Liceul Teoretic „Constantin Brătescu” Isaccea, clasa a IV-a

Cocu Eduard-Ionuț

Școala Gimnazială „Alexandru Ciucurencu” Tulcea, clasa a VI-a

Alexandru Marius Robert

Liceul Tehnologic „Brad Segal” Tulcea, clasa a X-a

Mențiune

Matei Octavian-George

Școala Gimnazială „Constantin Găvenea” Tulcea, clasa a VI-a

Mitel Alexandra

Școala Gimnazială Mihai Bravu, clasa a VI-a

Gheorghe Teodora Miruna

Liceul Teoretic „Constantin Brătescu” Isaccea, clasa a IV-a

Tănase Elena

Liceul Tehnologic „Brad Segal” Tulcea, clasa a XII-a

Sava Cristina

Școala Gimnazială „Alexandru Ciucurencu” Tulcea, clasa I.

Felicitări tuturor participanților!