În prima parte a lunii mai 2019, în Tulcea s-a desfășurat a treia ediție a „Festivalului Internațional al Dunării”, reluându-se astfel o idee materializată în 2003 și continuată în 2005.
După spectacolele celor trei zile (10 – 12 mai), am stat de vorbă cu coordonatori ai ansamblurilor participante, încercând să aflăm care a fost numitorul comun pentru reprezentanții folclorului bazinului dunărean.
Ion Chiciuc, coordonatorul Ansamblului Folcloric „Doina Covurluiului” al Centrului Cultural „Dunărea de Jos” din Galați: „Suntem onorați să participăm la acest frumos festival, mulțumim din suflet organizatorilor, care au făcut un efort deosebit pentru a aduce atâtea formații, unele din țări riverane fluviului, în acest oraș de pe malul Dunării! E un gest frumos de a ne invita și pe noi! A fost un schimb util de experiență, am remarcat elemente comune în dansurile și cântecele celorlalți participanți, la fel în muzica instrumentală. De fapt, cultura este cea care ne unește. Ne-am simțit foarte bine!”.
Ecaterina Gheorghe-Dracopulo, președintele Comunității Elene din Sulina, reprezentantul Ansamblului „Artemis”: „Am fost invitați pentru prima dată la acest festival care ne-a produs o mare bucurie. La simpozionul pe care l-ați organizat am fost întrebați ce legătură avem cu Dunărea: eu sunt născută pe malul Dunării și n-aș putea trăi în altă parte decât acolo unde este Dunărea! Eu consider că Dunărea este precum copilul meu. N-aș putea trăi în altă parte decât într-o localitate pe unde trece acest fluviu. Dacă aș fi în altă parte, mi-ar putea lipsi ceva. Ca schimburi culturale, festivalul a însemnat foarte mult pentru noi: am socializat cu celelalte ansambluri, am luat legătura cu organizatorii, ne-au oferit cele mai bune momente”.
Zhenya Mandzii, reprezentant al Ansamblului „Cazacii din Podilia”, Hmelnițki, Ucraina: „Festivalul este minunat, România este o țară deosebită, iar Tulcea este un oraș primitor. Îi mulțumim domnului Ștefan Coman pentru invitația adresată ansamblului nostru. Suntem bucuroși să fim aici! Eu nu sunt pentru prima dată aici, am fost și anul trecut (2018 – n.n.), când am însoțit Ansamblul de Copii «Vesnianka» din orașul nostru, Hmelnițki. Și atunci ne-am simțit bine la dumneavoastră, și acum!”.
Coregraful Maria Florea, instructor al Palatului Copiilor „Adrian Băran”, Slatina, Structura Corabia: „Am participat la multe asemenea festivaluri; ne-a plăcut foarte mult cum am fost primiți și cum suntem tratați aici. Prezența la Tulcea – venim pentru prima dată aici – este pentru noi o importantă carte de vizită. Dorim să participăm la toate manifestările organizate de instituția dumneavoastră la un nivel cultural apreciabil. A fost util pentru noi. Am motive să cred că acest festival va lua din ce în ce mai multă amploare. Ne-am simțit nemaipomenit! Am vrea să participăm și la «Peștișorul de Aur», pe care ni-l dorim de ani și ani de zile”.
Viorel Cioacă, coregraful Ansamblului Folcloric Profesionist „Cununa Carpaților” al Centrului Național de Artă „Tinerimea Română” din București: „Ne aflăm aici, la Tulcea, pentru a nu știu câta oară. Aici se-ntâmplă niște treburi folclorice fenomenale. Pot spune că 105% e «vinovat» pentru acestea domnul Ștefan Coman. Cred că nu există în România asemenea personaj! Cel mai mare centru de punere în valoare a folclorului românesc este Tulcea, nu are egal în țară, și așa va fi cât va trăi Coman, care e nemuritor! Festivalul a fost foarte bine organizat; apreciez foarte mult posibilitățile pe care le acordă conducerea Primăriei Municipiului Tulcea, în frunte cu un primar extraordinar, care pune în evidență aceste elemente de creație folclorică, populară; nu se-ntâmplă oriunde așa. Ca să acorzi prioritate acestor manifestări, pentru un primar este cel mai românesc lucru cu putință. Foarte bine ne-am simțit! Să ne ajute Dumnezeu să ne revedem pe aici!”.
Gheorghe Mihalache, coregraf al Ansamblului Folcloric „Mușețeanca”, orașul Însurăței, județul Brăila: „Aduc mulțumiri organizatorilor pentru invitație! Iacă, Dunărea a reușit să ne unească nu numai fizic, ci și spiritual în aceste trei zile. Un festival organizat la modul superlativ din toate punctele de vedere. Bănuiesc că a fost un schimb de experiență pentru toate formațiile, s-au schimbat… pași, linii melodice, jocuri populare, solistică. În rest, toate bune și să ne dea Dumnezeu sănătate! Organizarea deosebită, atentă; așa cum fac de regulă domnul Coman și Primăria Tulcea, totul este organizat până la virgulă – nu lipsește absolut nimic, nemaivorbind despre modul în care s-a ocupat de noi echipa «Baladelor Deltei»! Mulțumim încă o dată!”.
Petre Moga, maestru coregraf al Ansamblului Folcloric de Copii „Românașul” din Giurgiu: „M-am întâlnit cu colegii mei, mai ales cu cei de la «Cununa Carpaților», eu fiind născut și crescut în București. Îl cunosc pe domnul Coman de mult, suntem coregrafi, suntem colegi în Asociația Coregrafilor Ansamblurilor Folclorice din România, la fel ca și cu maeștrii Theodor Vasilescu și Marin Barbu, cărora le aduc multe mulțumiri. Festivalul este foarte bine făcut, fiind bugetat corespunzător de către Primăria Tulcea. Foarte bine ne-am simțit, îi mulțumesc foarte mult domnului Coman, prietenul meu, precum și membrilor Ansamblului «Baladele Deltei»!”.
Antip Țarălungă, Maestru în Artă, conducător al ansamblurilor „Comoara” și „Cireșarii” din Chișinău, Republica Moldova: „Festivalul Internațional al Dunării este unul care unește nu numai inimile, dar și oameni din locuri și țări diferite. Noi și dumneavoastră suntem același pământ, aceeași limbă, aceleași bucate tradiționale, aceeași cultură, am respirat același aer ca acasă! Cântecul, dansul și portul ne unesc, mai ales că astăzi, 13 mai, este Ziua Națională a Portului, și mă bucură foarte mult că sunt și eu un participant la acest eveniment internațional de la Tulcea, un eveniment a cărui valoare nu se măsoară în bani. A fost foarte bine în orașul dumneavoastră, ne-am simțit ca acasă!”.
Irina Kostadinova, coordonatorul Ansamblului Folcloric de Dansuri „Trakia” din Dimitrovgrad, Bulgaria: „Suntem foarte fericiți să fim în acest festival. Organizarea a fost perfectă, suntem recunoscători pentru invitație! Suntem pentru prima dată la Tulcea, orașul este frumos, iar festivalul este perfect. Să ne vedem cu bine!”.
Anul viitor, Primăria Municipiului Tulcea și Ansamblul Artistic Profesionist „Baladele Deltei” din Tulcea intenționează să dea o amploare sporită manifestării, organizând Festivalul Internațional al Dunării și al Românilor de Pretutindeni.
(a consemnat Petru Țincoca)