Duminică, 11 noiembrie, la Teatrul „Jean Bart” s-a desfășurat cea de-a VI-a ediție a Festivalului – Concurs de Muzică Corală „Ludovic Paceag”. Imediat după terminarea evenimentului i-am rugat pe conducătorii corurilor din afara județului nostru să ne încredințeze impresii „la cald”.
Cornel Mutu (foto 1), dirijorul Cameralei „Muzicor” din Ploiești (județul Prahova), președinte al Asociației Culturale „Muzicor”:
„Sunt cel mai vechi dirijor din Prahova, născut în Prahova: am continuitate de aproape 27 de ani în dirijat! Mă bucur de fiecare dată când am posibilitatea să particip la un festival. Felicit pe cei implicați în această chestiune, întrucât efortul lor de a ține pe linia de plutire cultura românească, pe acest palier de activitate, este remarcabil! Eu am îmbătrânit în această meserie de dirijor și am fost la multe concursuri, multe în străinătate: nivelul muzicii noastre corale este bun, este ridicat. Am cântat în compania multor coruri din străinătate, aproape din toată lumea, și am fost oriunde printre cele mai bune coruri, printre cele mai remarcate, indiferent că am fost la Franța, Italia, Germania, Elveția sau Austria. Vin pentru prima dată să concertez la Tulcea și sunt bucuros să găsesc un cadru bun pentru desfășurarea acestei activități! A fost un festival cu reușite: să fiți mândri că puteți susține așa ceva! Efortul dumneavoastră să nu se estompeze la atât, încercați să aduceți coruri mult mai bune chiar decât noi… dacă găsiți (râde)! Este bine să ținem legătura și să facem aceste schimburi culturale. În societatea asta zdravăn zbuciumată social este bine să venim noi cu această pace, această stare lăuntrică, această bucurie de a fi altfel decât cotidian… A decurs totul foarte bine: mă așteptam ca, la unsprezece formații, câte au fost, să se lungească foarte mult. Organizarea a fost ireproșabilă. Iar faptul că am fost eu în juriu înseamnă că v-ați orientat foarte bine (râde din nou), dând o notă în plus acestui mare festival! Felicit pe toți cei care au participat și aș vrea să le transmiteți toate aprecierile mele, ca un îmbătrânit într-ale culturii românești!”.
Corala Camerală „Muzicor” a obținut Marele Premiu la ediția 2018 a Festivalului – Concurs „Ludovic Paceag”
* * *
Pr. Ion Isăroiu (foto 2), conferențiar universitar doctor la Universitatea din Pitești, Facultatea de Teologie,
predă Muzică Bizantină. Dirijor al Corului „Pr. Ion Ionescu” din Topoloveni (județul Argeș):
„Este prima dată când participăm la acest festival – concurs. Din punct de vedere administrativ, a fost super: ați avut o organizare excepțională. Din punct de vedere calitativ, al interpretării, toate corurile au fost la înălțime. Pentru emulație, mă bucur mult că ați organizat acest festival sub formă de concurs: fiecare dintre noi trebuie să muncească mai mult pentru a ajunge la o performanță și să înțeleagă ce înseamnă să câștigi ceva. Este un lucru extraordinar pentru noi și mă bucur; poate că în celelalte ediții vă veți descurca și mai bine din acest punct de vedere. Din punct de vedere al repertoriului, noi am abordat unul diversificat, dar considerăm că este de muncit, putem să abordăm piese din toate perioadele istorice (noi chiar am interpretat o piesă din repertoriul preclasic), inclusiv din perioada modernă și din repertoriul muzicii patriotice”.
Corul „Pr. Ion Ionescu” a obținut Marele Premiu la ediția 2018 a Festivalului – Concurs „Ludovic Paceag”
* * *
Constantin Grăjdeanu (foto 3), consilier pe probleme de cultură în
cadrul Consiliului Local Cernavodă, funcție onorifică de coordonator al Casei de Cultură „Ioan D. Chirescu” Cernavodă, coordonator al Corului „Ioan D. Chirescu”, de opt ani directorul Festivalului Internațional de Muzică Corală „I. D. Chirescu”, iar pe 12 mai 2018 a fost ales vicepreședinte al Asociației Naționale Corale din România, al cărei președinte este Voicu Enăchescu:
„În ceea ce privește Festivalul – Concurs de Muzică Corală «Ludovic Paceag», toate sunt la superlativ. Știți de ce? Pentru că și eu sunt organizator al unui festival și sunt nenumărate piedici în a desfășura cu brio un asemenea eveniment, mai ales că, în acest an, orice manifestare culturală, artistică, sportivă sau de altă natură este pusă sub egida Centenarului Marii Uniri, obligându-ne la mult mai multe, la exigențe sporite. Nu pot decât să laud la superlativ organizatorii acestui festival. Și noi avem muzicologul nostru, dirijorul și compozitorul Ioan D. Chirescu, așa cum Tulcea îl are pe maestrul Ludovic Paceag. Este prima dată când participăm la festivalul dumneavoastră. Ca să vă spun sincer, noi nu am fost niciodată preocupați să venim la un festival coral cu premii; noi am organizat doar festivaluri de reprezentare, de omagiere a diferitelor nume sonore ale muzicii corale românești. Faptul că «Ludovic Paceag» este și concurs ne obligă suplimentar. Ne onorează acest loc I! Trebuie să fim convinși că pentru a mai participa la alte concursuri și pentru a ocupa locuri fruntașe trebuie foarte multă muncă, seriozitate și dăruire!”.
* * *
Manuel Bălănică (foto 4), de un an de zile dirijorul Corului „Ioan D. Chirescu” din Cernavodă; student la
Facultatea de Artă, Pedagogie Muzicală, anul I. În calitate de corist (partida tenor), a cântat douăzeci de ani în corul menționat, participând la numeroase festivaluri:
„Am rămas plăcut surprins de organizarea festivalului de la Tulcea, totul a decurs fluent și s-a desfășurat conform programului și graficului pe care l-am primit. Corurile au fost toate bune. Ne-am simțit foarte bine la dumneavoastră. Suntem foarte mulțumiți!”.
Corul Mixt „Ioan D. Chirescu” din Cernavodă a obținut Premiul I la ediția 2018 a Festivalului – Concurs „Ludovic Paceag”.