Festivalul – Concurs Interjudetean de Muzica Populara “Florile Dobrogei”

 

 

Primăria municipiului Tulcea și Ansamblul Artistic Profesionist „Baladele Deltei” organizează sâmbătă, 27 iunie, a V-a ediție a Festivalului – Concurs Interjudețean de Muzică Populară „Florile Dobrogei”, la Satul Pescăresc, cu începere de la ora 11.00.

Scopul acestei manifestări este descoperirea și lansarea de noi talente interpretative, de a stimula în rândul artiștilor amatori interesul pentru receptarea, păstrarea și punerea în valoare a creațiilor muzicale populare, a frumuseții portului popular dobrogean, de a sprijini comunitățile locale (cămine culturale, case de cultură, școli de specialitate, instituții de învățământ de specialitate) și pe interpreții din județele Tulcea și Constanța, care doresc să participe la păstrarea identității noastre locale și naționale.

Festivalul se adresează tuturor copiilor, tinerilor interpreți de muzică populară, dar și celor adulți care au slujit și doresc să slujească cu credință și devotament folclorul dobrogean.

Spre deosebire de anii precedenți, la ediția din 2020 nu vor participa grupuri vocale. De asemenea, Festivalul – Concurs Interjudeţean de Muzică Populară „Florile Dobrogei” se va desfășura cu respectarea strictă a măsurilor de protecție în vigoare în contextul actual de prevenire a răspândirii noului coronavirus. Pentru ediția aceasta s-au înscris: 36 de concurenți la categoria de vârstă 7-14 ani, 8 la categoria 15-18 ani și, respectiv, un concurent la categoria de vârstă peste 18 ani.

Anul trecut, managerul Ansamblului Artistic Profesionist „Baladele Deltei”, maestrul coregraf Ștefan Coman, declara pentru presă că observase în ultima perioadă un fenomen care l-a intrigat: „Cu toate că folclorul câștigă din ce în ce mai mulți adepți în rândul copiilor și adolescenților, niciun festival de acest profil din județ nu venea în întâmpinarea acestora, respectiv a interpreților, fie că vorbim de soliști vocali, de grupuri vocale sau de instrumentiști. Ca atare, am organizat acum patru ani prima ediție a acestui festival – concurs care, din acest an (2019 – n.n.), este interjudețean, putând participa concurenți din toată Dobrogea. «Florile Dobrogei» se dorește a fi, totodată, și o etapă de preselecție pentru Festivalul Național de Interpretare a Muzicii Populare «Natalia Șerbănescu»”.

 

Iată și câștigătorii edițiilor precedente: Ediția I, 2016, Premiul I – soliști vocali – categoria 8-14 ani, Denisa Călin; categoria 15-18 ani, Steluța Ciobanu; categoria peste 18 ani, Laura Mocăniță și Marian Stan; instrumentiști – George Chițu și Răzvan Croitoru; Ediția a II-a, 2017, Premiul I – 7-14 ani, Denisa Călin și Medeea Carastoian; 15-18 ani, Nicoleta Gălățan; peste 18 ani, Emilia Bașchir; instrumentiști, Alin Constantin; grupuri vocale, „Dorulețul”, „Cantus Libera”, „Dunăreanca”; Ediția a III-a, 2018 – Marele premiu: Denisa Călin; Ediția a IV-a, 2019, Marele Premiu – vioristul Dragoș Vlădeanu (foto, alături de toți laureații ediției de anul trecut). 

Juriul ediției din 2020 va fi format din președinte, prof. Maria Tănase Marin – doctor, interpret, dirijor, pedagog, producător și realizator de emisiuni TV, cercetător în muzica de folclor, și membri: prof. dr. Cristian Obrejan – dirijor al Orchestrei Ansamblului Folcloric Profesionist „Izvoare dobrogene” al Centrului Cultural Județean „Teodor T. Burada” din Constanța; Cezar Colimitra – redactor, realizator programe Radio Constanța; prof. Ștefan Coman – maestru coregraf, manager al Ansamblului Artistic Profesionist „Baladele Deltei”; prof. Aurelian Croitoru – dirijor al Orchestrei Ansamblului Artistic Profesionist „Baladele Deltei”.

În contextul actual de prevenire a răspândirii noului COVID-19, precum și al normelor în vigoare,  în cadrul Festivalului – Concurs  Interjudețean  de Muzică Populară  „Florile Dobrogei”, toți cei care vor fi  prezenți  trebuie să respecte următoarele măsuri de protecție:

– se va  respecta  distanța  socială  de  minimum 1,5 m;

– toți cei prezenți vor avea asupra  lor  măști  de  protecție  pe care le vor purta  pe  toată  durata evenimentului;

– se  va  accepta   trierea observațională  și termometrizarea la  sosirea în locație;

– persoanele  care  prezintă  simptome  de  boală nu vor fi acceptate în cadrul evenimentului;

– este strict interzisă crearea de  situații accidentale  care duc la formarea  grupurilor spontane și nesecurizate de persoane;

– se vor respecta cu strictețe marcajele și indicațiile date de organizatori.

Vă mulțumim pentru înțelegere!

 

 

Manager,

Prof. Ștefan Coman