Și am fost la Iași – „BALADELE DELTEI” LA „TRANDAFIR DE LA MOLDOVA”!

În perioada 5-7 octombrie 2017 s-a desfășurat la Iași cea de-a XLIX-a ediție a FESTIVALULUI FOLCLORIC INTERNAȚIONAL  „TRANDAFIR DE LA MOLDOVA”, în organizarea Consiliului Județean Iași, a Primăriei Municipiului Iași și a Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Iași. Prezent pentru prima dată la acest prestigios festival, Ansamblul Aristic Profesionist „Baladele Deltei” din Tulcea a avut o prestație deosebită, apreciată atât de public, cât și de juriu.

Am plecat spre Iași pe o vreme frumoasă, de toamnă și must, cam răcoroasă în timpul traversării Dunării cu bătrânul bac, pe care și cei mai „maturi” dintre membrii ansamblului îl știu de când erau mici. Desigur, nu se vedea nici acolo și nici în zare, spre Brăila, nici un picioruș de pod despre care, încă înainte de nașterea dansatorilor de la „Balade”, părinții lor povesteau cu ardoare ca despre un plan măreț! Un popas ispititor și o ciorbă „Rădăuțeană” au însemnat singura oprire pe drum, iar după amiază, sub un soare promițător, am intrat plini de speranțe în Iași. Hotelurile „Dorobanți” și „Moldova” ne așteptau, ospitaliere, iar gazdele ne-au întâmpinat, bucuroase. Palatul Culturii, recent renovat, puncta centrul capitalei moldave cu distincția acumulată (de-a lungul unui centenar, aproape!) între zidurile imenselor săli, cele care au văzut atâtea personalități sacrosancte ale artei și culturii românești.

Palatul Culturii, cel mai impunător semn , indubitabil, că te afli în Iași, este înconjurat de istorie: biserica Sfântul Nicolae „Domnesc”, biserica Trei Ierarhi și Catedrala Mitropolitană Sfânta Parascheva!

Seara ne-am întâlnit cu o parte dintre ceilalți participanți și am hălăduit prin Iași, de „Bine te-am găsit!” A doua zi, de dimineață, repetiție și „recunoașterea terenului”, sala de spectacole a Casei de Cultură a Studenților din Iași.

Casa de Cultură a Studenților Iași, gazda spectacolelor Festivalului folcloric internațional „Trandafir de la Moldova”, ediția a XLIX-a.

Primii spectatori pe care i-am avut au fost domnitorii în piatră ai Moldovei : Dragoș Voda, Alexandru cel Bun, Ștefan cel Mare, Mihai Viteazul, Ion Vodă cel Viteaz și Petru Rareș, formând un grup statuar plasat langa casa de cultură.

Seara, cam cu o oră înainte de începerea spectacolului, membrii ansamblului au ajuns din nou la casa de Cultură a Studenților unde au început să se îmbrace în primul rând din costumele pe care urmau să le folosească în acea seară. Înghesuială și grabă, dar și multă, multă experiență acumulată în sute de culise din țară și din străinătate!

Catalin Tănăsuică (dreapta) îl ajută pe Gabriel Ursu, că și el, poate, vreodată, îl va ajuta!
Petrișor Muraveli (stânga) numără firele la brâu să vadă dacă n-a luat altul, iar Ionuț Nistor gâdilă puțin cizma-n talpă, să salte cum trebuie în spectacol!
„Dă aerul afară și ține-ți respirația!”
Nicu Ifrim (stânga), către Ion Marin: - Cucule, de ce au băieții ăstia brâie așa scurte, și n-au ca noi? - Când or avea ei experiența noastră, or să le dea și lor de astea, mai lungi!”
Nicu Ifrim (stânga), către Ion Marin: – Cucule, de ce au băieții ăstia brâie așa scurte, și n-au ca noi? – Când or avea ei experiența noastră, or să le dea și lor de astea, mai lungi!”

Au fost prezente 17 ansambluri artistice din țară și din străinătate (peste 500 de artiști) ale căror nume sunt bine cunoscute în lumea folclorului de scena, care, împreună, au realizat o ediție 2017 de neuitat, ridicând standardul manifestării. Iată numele ansamblurilor și formațiilor participante: Ansamblul folcloric „Hora” din localitatea Ungheni, Județul Mureș; „Reșițeana”, din Reșița, Județul Caraș-Severin; „Gadulița”, din Kazanlîk – Bulgaria; „Baladele Deltei” din Tulcea; „Nemurele” din Slobozia-Dușca, Raionul Crâuleni, Republica Moldova; „Koloryt” din Roșa, Regiunea Cernăuți-Ucraina; „Dor Transilvan” Din Cluj Napoca, Județul Cluj; „Doina Carpaților” din Iași, județul Iași; Fanfara din Chetriș, Județul Iași; „Mugurelul” al USAMV Iași, Județul Iași; „Trei generații” Din Heleșteni, Județul Iași; „Sîrba cu Năframă” din Hârlău-Iași; „Călușarii” Din Sîrbi-Măgura, Județul Olt, „Arcanul”, din Fundu-Moldovei și Taraful Tradițional „Doina Rarăului” din Cîmpulung Moldovenesc, Județul Suceava. Organizatorii l-au desemnat pe directorul ansamblului tulcean, domnul profesor Ștefan Coman, președinte al juriului, încredințat totodată tulcenilor onoarea de a încheia, cu spectacolul lor, prima seară a manifestării prin susținerea unui program de 45 de minute.  Suntem bucuroși să relatăm, în context, că Ansamblul Artistic Profesionist „Baladele Deltei” a prezentat un spectacol apreciat și îndelung aplaudat, cuprinzând jocuri populare din zona Dobrogei și Olteniei, precum și dansuri rusești, în coregrafia profesorului Ștefan Coman!

Jocuri dobrogene, jocuri oltenești, iar în sală numai ochi ațintiți!
Jocuri dobrogene, jocuri oltenești, iar în sală numai ochi ațintiți!
Jocuri dobrogene, jocuri oltenești, iar în sală numai ochi ațintiți!
Jocuri dobrogene, jocuri oltenești, iar în sală numai ochi ațintiți!
Jocuri dobrogene, jocuri oltenești, iar în sală numai ochi ațintiți!

 

Dans rusesc.

 

De asemenea, orchestra tulceană, care a interpretat piese din repertoriul propriu sub conducerea muzicală a profesorului Aurelian Croitoru, a făcut o foarte bună figură, prestația ei încântând realmente publicul ieșean.

Orchestra ansamblului tulcean.

 

Soliștii ansamblului, Georgeta Nichifor, Laura Ileana Feraru, Petruța Ecaterina Buță, Costel Atanasof și Răzvan Poșchină, au avut bucuria de a constata că sunt așteptați la ieșire de un grup de admiratori, care nu doreau decât să-i vadă și să le transmită încântarea de a fi asistat la acest spectacol!

Soliștii ansamblului, de la stânga la drepta:  Costel Atanasof, Petruța Ecaterina Buță, Georgeta Nichifor, Laura Ileana Feraru și Răzvan Poșchină!

Aplaudați în picioare (nu toți participanții s-au putut bucura de o atare apreciere!) de o sală extrem de caldă, artiștii ansamblului tulcean au reușit să realizeze un adevărat spectacol în spectacol, căci specificul dobrogean al repertoriului și calitatea interpretărilor – orchestră, soliști, dansatori – au dat o notă cu totul aparte, constituindu-se într-o adevărată surpriză, pentru o primă participare, pentru avizatul public ieșean!

Primind aplauzele sălii ...
Primind aplauzele sălii …
… cu spectatorii în picioare!

Astfel încât, aflat la prima sa participare la acest festival, Ansamblului Artistic Profesionist „Baladele Deltei” i s-a acordat Diploma pentru promovarea folclorului muzical-coregrafic.

Se înmânează diploma ansamblului.
Diploma decernată ansamblului tulcean.

Directorului Ansamblului Artistic Profesionist „Baladele Deltei”, din Tulcea, profesor coregraf Ștefan Coman, i s-a acordândat Diploma pentru merite deosebite în activitatea desfășurată cu succes în domeniul culturii tradiționale.

Se înmânează diploma directorului ansamblului.
Diploma decernată domnului coregraf profesor Ștefan Coman.

În dimineața ultimei zile a festivalului, sâmbătă, 7 octombrie 2017, înaintea spectacolului de gală, Iașii voievodali au fost străbătuți de parada formațiilor și ansamblurilor participante, manifestare care a avut darul de a colora capitala Moldovei cu frumusețea costumelor populare și a melodiilor tradiționale interpretate – instrumente și voce – pe întreg traseul!

„Începerea paradei portului popular s-a făcut din fața Palatului Culturii.
Costumele tulcene.

 

Cine știe, poate ..
„Întorceți-vă și spre noi, că vrem să vă fotografiem!”
„Țineți aproape!”
Fotografiați din trafic …
… și de pe trotuare!
Se vede Casa de Cultură a Studenților!
„Da, Șefu’!”
O parte a orcestrei, contrabasul fiind cărat cu o dronă(!!!) specială!
„Claudiu, e greu acordeonul?”
Pentru cei de acasă!
Ștefan Coman: „Faceți poză fără mine?”

Gala a fost frumoasă și Tulcea s-a distins, dar am vorbit despre asta. Unii dintre noi au plecat sâmbătă, când nu mai era soare, dar nici nu ploua. Apoi, peste Palatul Culturii a coborât ultima noapte petrecută de Ansamblul Artistic Profesionist „Baladele Deltei” din Tulcea, în Iași, la cea de-a XLIX-a ediție a FESTIVALULUI FOLCLORIC INTERNAȚIONAL  „TRANDAFIR DE LA MOLDOVA”!

Singur, cu suta sa de ani, noaptea, în ploaia de octombrie!

 

Duminică dimineață, Iașii erau schimbați! Biserica Domnească Sfântul Nicolae și Palatul Culturii înfruntau o ploaie rece, patrunzătoare.

Biserica Sfântul Nicolae, „Domnesc”
Ultima dimineață cu Palatul Culturii!

 

„Ultimii mohicani” ai ansamblului tulcean și-au strâns bagajele, și-au luat rămas bun de la organizatori și au plecat spre Tulcea, mâhniți că lasă Iașii înapoia mașinii, la un capăt de drum – bucuroși că gonesc spre Tulcea, la un alt capăt de drum. Iașii nu păreau deloc bucuroși: doar plângeau!

Când am plecat, Iașii păreau că plâng!

 

Si, în sfârșit, iata-ne din nou acasă! Ce dacă e puțină ploaie, puțină ceață?

De oriunde venim, el, Monumentul… de pe Colnicul Hora, ne arată unde este acasă!